Зображення для новини Хто з сучасних українських письменників найпопулярніший?

Хто з сучасних українських письменників найпопулярніший?

05.12.2018

Цього року було проведено всеукраїнське дослідження Ukrainian Reading Publishing Data 2018, що здійснювалося спільно з видавництвом GUTENBERGZ та соціологічною службою Центру Разумкова.

Ірина Батуревич, котра є співзасновницею ГО «Читомо», повідомила кореспондентам наступне:

аналізуючи результати відповідей на відкрите питання “Хто є найбільш популярним автором в Україні?”, можна зробити висновок, що відповідь на це питання залишається незмінною – це Ліна Василівна Костенко (10% опитаних). До речі Ліна Василівна займає місце найпопулярнішого сучасного письменника України вже не перший рік.

Що стосується другого місця, то його посів Сергій Вікторович Жадан (відповідно 7%). Третє місце обіймає Юрій Андрухович (4.7%). Четверте – Оксана Забужко (4.3%). На п’ятому знаходиться Василь Шкляр ( 4% відповідей).

Але твори названих у відповіді на це питання письменників читали вдвічі менше. Так, наприклад, твори Ліни Костенко – 5.8% опитаних, Сергія Жадана – 3.9%. Далі йдуть Оксана Забужко 2.6% та Юрій Андрухович 2.4%. А ось Василь Шкляр, який отримав 2.2% голосів, поступився п’ятим місцем Люко Дашвар з її 2.3 відсотками.

Також було зазначено, що у опитуванні були названі імена близько 145 українських поетів. А ось 14% опитуваних взагалі не були спроможні пригадати жодного з імен. 13.8% обрали такий варіант відповіді як «важко відповісти», 10% – взагалі не відповіли. 16% не читали творів сучасних українських авторів.

Були названі імена таких письменників як Василь Стус, Олесь Бузина, Всеволод Нестайко, Юрій Покальчук, Василь Барка, Анатолій Дімаров, Наталія Забіла, Павло Загребельний. А 2% респондентів назвали навіть імена класиків української літератури.

Дослідження здійснювалося за підтримки Українського культурного фонду.

Опитування було проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 26 жовтня по 1 листопада 2018 року у всіх регіонах України окрім Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2013 респондентів у віці від 15 до 59 років.

  • #Андрухович Юрій
  • #Дашвар Люко
  • #дослідження
  • #Жадан Сергій
  • #Забужко Оксана
  • #Костенко Ліна
  • #Шкляр Василь

Коментарі

Коментарі відсутні...

Залишити коментар