Зображення для новини Найкращі українські книги 2018 року за версією Радіо “Максимум”

Найкращі українські книги 2018 року за версією Радіо “Максимум”

27.12.2018

Друзі, ми продовжуємо публікувати списки “best of the best” української літератури – аби ви мали, що читати на тривалих новорічних канікулах. Сайт радіо “Максимум” розмістив топ найкращих книг за 2018 рік. Зібрав підбірку знаний літературознавець Ігор Бондар-Терещенко. Любителі пригод, прихильники любовного роману чи заплутаного детективу, читачі бойовиків – усі знайдуть для себе щось цікавеньке. Наприкінці – сюрприз для ваших школяриків.

Василь Тибель. “Бурштин” (Фабула)

Василь Тибель. Бурштин

Динамічний бойовик розповідає про сучасність – історії про копачів бурштину на Поліссі давно встигли зажити сумної слави і власних рубрик у щоденних новинах. У сюжеті химерно переплітаються і стародавня демонологія, і сучасні події. Жителі сучасного українського “клондайку” ще змалечку стають “старателями”, не зважаючи на владу і закон. Перекриття доріг, “повстанські загони”, війни з поліцією – про все це ви прочитаєте на сторінках роману.

Олександр Денисенко. “Тарас. Повернення” (КСД)

Олександр Денисенко. Тарас. Повернення

Ще у 2016 році стартувало виробництво фільму із такою ж назвою. Олександр Денисенко є його режисером. Книга, яку випустило видавництво КСД, є, власне, кінороманом. Вона розповість про роки заслання Шевченка в Казахстані. Денисенкові вдалося показати не ікону, а живу людину: Шевченко переживає різні пригоди та ситуації, ставить водевілі просто в казармі і не слухається начальства.

Зараз фільм про Тараса лише готується до прем’єри. Тизер дивіться нижче.

Юрій Винничук. “Сестри крові” (Фоліо)

Юрій Винничук. Сестри крові

Цього разу великий містифікатор і любитель жіноцтва Юрій Винничук створив пригодницько-історичний роман часів XVII століття. Одночасно в романі розвивається дві сюжетні лінії – морська та, традиційно для автора, львівська. В морі пливе українське піратське судно, пострах іспанських галеонів. У місті монастир бернардинів ховає “Біблію диявола”, за якою полює безліч зацікавлених – Папа Римський, шведська королева та багато менш помітних персон. Пригоди, морські бої та бойовиська на львівських вулицях відбуваються в період оборони Львова від війська Богдана Хмельницького у 1648 році.

Марина Гримич. “Ажнабія на червоній машині” (Нора-друк)

Марина Гримич. Ажнабія на червоній машині

Дві українки вже давно одружені з сунітом та шиїтом, однак і досі вважаються на батьківщині чоловіків чужинками. Наче типова “дорожня” історія про подорож через увесь Ліван обертається роздумами про міжетнічні шлюби, про порозуміння між релігіями та конфесіями, про взаємини культур. Несподіваний попутник героїв тлумачить усі події у контексті “Тисячі й однієї ночі”. Весь роман пронизаний містикою Сходу: Шехерезада розповідає чарівні казки, а хтось – все життя слухає їх.

Олег Драч. “Пасажир” (Видавництво Анетти Антоненко)

Олег Драч. Пасажир

До Львова їде потяг, у якому їде головний герой – Северин, і його сусід – антигерой. Темп оповіді, як і швидкість потяга, поступово росте, підвищується і напруга в розмовах. І ось звичайна поїздка обертається на фантасмагорію: чи то як у Булгакова, чи то як у Пєлєвіна. Чи – як у Андруховича. Драч вкотре показує: нутрощі потяга якнайкраще дозволяють описати боротьбу із собою та світом.

Остап Українець. “Транс” (Видавництво Жупанського)

Остап Українець. Транс

Автор представляє найновіше покоління так званого “станіславського феномену”. Молодий герой вирушає у подорож, своєрідний квест, де, лиш виконавши певне завдання, можна дізнатись наступний пункт маршруту. Остап Українець веде свого героя не лише містами Європи, а й сторінками класики. Зворотнє Паломництво здійснює поліцейський, котрий шукає єдиного свідка дивного злочину. У процесі він поступово дізнається правду про головного героя. Вони обоє зможуть дізнатись її лише наприкінці – якщо героєві стане сили пожертвувати собою.

Христина Козловська. “Ящірка та її хвіст” (Дискурсус)

Христина Козловська. Ящірка та її хвіст

Ця книга є збіркою казок для нас, дорослих. Давно відомі казки – як-от про золоту рибку або про підземного мешканця, набувають сучасного прочитання. Людські чесноти та недоліки алегорично втілюються в образах тварин, зовсім як у барокових байках. Кожна казка – це і спосіб відпочити від буденності або серйозніших творів, і водночас – привід задуматись над вічним і тимчасовим, небесним і земним.

Юлія Чернінька. “Лицар Смарагдієвого Ордену” (Саміт-Книга)

Юлія Чернінька. Лицар Смарагдієвого Ордену

Книга для дітей та їх батьків. Десятирічний київський хлопчик Ярослав вирушає у казковий світ, аби допомогти його дітям – повернути їм радість та усмішки. Допомагає у цьому кмітливий кіт. Загадки і таємниці тільки множаться, чи вдасться Ярчикові до кінця книжки вирішити їх усі?

Сергій Лоскот. “Таємне завдання капітана Кепа” (Ранок)

Сергій Лоскот. Таємне завдання капітана Кепа

Наостанок – ще одна книга для молодших читачів. Бравий річковий видр капітан Кеп шукає викрадене рубінове серце: без нього мешканці країни Щастя не зможуть бути щасливими. Справжній дитячий детектив про нескореного героя – і водночас щільно начинена хорошим гумором книга. У кінці бувалий капітан, що шукав щастя для інших, несподівано знайде своє.

  • #Винничук Юрій
  • #Гримич Марина
  • #Денисенко Олександр
  • #Драч Олег
  • #Козловська Христина
  • #Лоскот Сергій
  • #Тибель Василь
  • #топ
  • #Українець Остап
  • #Чернінька Юлія

Коментарі

Коментарі відсутні...

Залишити коментар